Az történt, hogy
nagyon megszerettem az Aperol Spritz-et. Az íze valakit a durván másnapos szájízre emlékeztet, engem a grapefruit magjának szétrágásakor
fellépő fanyarságra. Kissé narancssárga, habzó ital. Aki nem ismeri,
annak itt a gyorstalpaló: van az Aperol alapital, ezt kell keverni Proseccoval és
szódával 2-3-1 arányban. Persze én nem így iszom, de az, hogy egy pincér még
elolvasni sem akarja a receptet, az blama.
Egy munkám végeztével, az ügyfelekkel/kollégákkal ültünk a szálloda bárjában és próbáltunk rendelni. Beugrik, hogy itt az alkalom, az otthoni pancsom helyett végre igazi Aperol Spritzet is ihatok. Így hát rákérdeztem,
majd kis hezitálás után jött a válasz, hogy van, mehet. Ekkor többen csatlakoztak, olyanok, akik vendéglátóhelyekkel foglalkoznak - az egyik
megvezethetetlen :) pont 17 éve - így hát elindult az Aperol esti csúcsra
járatása.
Az enyém érkezett elsőként és azonnal rákérdeztem, hogy mit kell majd
otthon tennem ahhoz, hogy ennyire fakó legyen a színe mint ez itt.
„Mrs
Megvezethetetlen” továbbgörgette a fonalat, majd a teljes társaság a témában fürdött és szép lassan kiderült, hogy a pincér „úgy
tudja” a receptet, hogy (kis Aperol, sok szóda) fehérborból készül. Mondom neki, hogy otthon én is úgy
tudom, de itt, ha nincs Prosecco, akkor tegye már meg, hogy száraz pezsgőt löttyint a következőbe -
és hozza a pultból az Aperolos üveget is, mert azon rajta a recept.
Valamint nyugalom, nyugalom, kifizetjük a belőle történő fogyasztást is.
Megjön a következő pohár,
kicsivel jobb színben. Jön az üveg is, azonnal megragadjuk és már öntjük is az állagjavítót a poharakba. Kérdezzük, hogy akkor most ez hogy is van, mert a címkén más a recept
mint amit ő említ.
„Hát, lehet úgy is, de mi
nem úgy szoktuk, mert más a jó recept!” - mondja a "szakértő"
„De hát ez az Aperol
üvege, amiből az Aperol Spritz készül.” - mondjuk, kicsit bizonytalanul, hogy
most hülyék vagyunk, vagy csak annak néznek
„Akkor elmegyek és
megkérdezem a kollégámat!” - mondja és tényleg elmegy.
Mi csak fogyasztunk,
fogyasztunk, mire visszér, az üveg már üres, de bizonyíték gyanánt magunknál tartjuk.
„Azt mondta a kollégám, hogy
akár úgy is lehet, ahogy az üvegcímkén van, de az eredeti recept más és mi úgy
csináljuk.” - megfordul, elmegy, döbbent arcokat hagyva maga mögött
Még egyszer megnézzük az
írást. Helló, itt föld, menjünk aludni!
Na szóval, ez van. A
feleségem azt mondta, hogy ne csodálkozzam, ő egy pincér, nem mixer. Egyébként
meg bárpultos volt. És ha ő keveri az italokat, mert ez a munkája, akkor elvárásokon
felül tegye. Tőletek nem ezt várják el? Tollas Attila
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése